top of page

Skogen er terapeuten – guiden viser deg bare veien

Oppdatert: 19. okt. 2021

En grunnsetning innen skogsterapi, slik jeg har lært den hos ANFT, lyder slik: Skogen er terapeuten. Guiden viser vei. På engelsk heter det: The forest is the therapist. The guide opens the door/the doors of the senses.

Som guide ønsker jeg å hjelpe deltakerne til å senke tempoet og åpne sansene, slik at de kan oppleve naturen på en annen måte og forbinde seg med den. Dette vil i seg selv være terapeutisk for mange, fordi stillheten og naturkontakten gir oss mulighet til å kjenne på andre rom i oss selv enn den hektiske hverdagen lar oss få gjøre. Og når vi oppdager flere rom i oss selv, kan vi få bedre liv.

Mange av deltakerne kommenterer at de ikke har opplevd det å være i naturen slik siden de var barn. At de nå får lyst til å være mer i naturen. At de vil gi seg tid til å sitte stille, eller leke, eller utforske jordens lukter, gresstråenes bevegelser, maurens arbeid eller steinens overflate. At de får lyst til å klemme et tre, stryke på dets bark – eller snakke med det.

Etter en shinrin yoku-vandring kan du gjerne fortsette selv med å regelmessig sette av tid til denne praksisen. Du kan google ”sit spot” eller ”nature journaling” for å få inspirasjon til å gjøre det regelmessig.

Eller så kan du melde deg på flere vandringer, hvis det er lettere å gjennomføre. (For å gjøre det enklere, tar jeg halv pris for de som har vært med før.) Og for mange er det berikende å bli med igjen og igjen. En flergangs deltaker uttalte nylig: – Det er så løge; for kvar gong eg er med her, merkar eg at det blir kortare veg inn til meg sjølv.

Men fordi vi guidene ikke skal være terapeuter var en utfordring for meg da en deltaker spurte: Hva skal vi gjøre med våre vanskelige følelser og anspenthet? Det svaret jeg kunne gi, var:

Vi har alle problemer. Store problemer og små problemer. Vanskelige følelser kommer som regel av tankene våre, at vi tenker på disse problemene. Ofte kan det bli et tankekjør som er vanskelig å komme ut av. Det vi kan tilby med skogbad, er en slags ferie fra tankene. Ved å gå inn i sansene, er vår oppmerksomhet ikke lenger ”i hodet”, tankekvernen får altså fri. Og dermed aktiveres ikke de samme følelsene.

De timene et skogbad varer, hvis du klarer å bli i sansene og oppleve naturen slik, har du ikke et problem – ikke akkurat da! Problemet er der før skogbadet og etter skogbadet. Men akkurat mens vi holder på – da kan du liksom være i en boks eller boble, der du langt på vei kan få fri fra tankene på problemene dine. Og dermed også fra de følelser og anspenthet som følger med. Alt dette uten rusmidler og tabletter – bare ved å være i naturen med bevisst åpne sanser.

Det er alt, men det er faktisk ganske mye.

72 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page